ΓλώσσαGreek

Φόρμα αποστολής άρθρου

captcha Παρακαλώ συμπληρώστε τον εξαψήφιο αριθμό όπως τον βλέπετε στην εικόνα

Κείμενο προς αποστολή:


Πληροφορίες για τη Δράμα

Η Δράμα είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας. Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, δυτικά με το νομό Σερρών, νότια με το νομό Καβάλας και ανατολικά με το νομό Ξάνθης.

Πρωτεύουσα: Δράμα
Κάτοικοι νομού: 103.975 (απογραφή 2001)
Απόσταση πρωτεύουσας από Αθήνα: 650 χιλιόμετρα

Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Δράμα, Φαλακρό, Νευροκόπι, Δοξάτο, Βώλακας, Λευκόγεια, Προσοτσάνη, Παρανέστι. 

Στο νομό Δράμας ο τουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος παρά τις αμέτρητες φυσικές καλλονές, τα ιστορικά μνημεία και τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους. Ωστόσο η περιοχή προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό, φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες διακοπές, στην ανόθευτη φύση. Τα πυκνά δάση, οι άφθονες πηγές, τα εντυπωσιακά σπήλαια, τα επιβλητικά φαράγγια, τα γραφικά χωριά και τα βυζαντινά μνημεία συνθέτουν έναν σκηνικό απαράμιλλης γοητείας.

Η πόλη τη Δράμας και πρωτεύουσα του νομού είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρό και συγκεντρώνει πολλά σημαντικά αξιοθέατα. Διάσπαρτα σε όλη την πόλη βρίσκονται κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα βυζαντινά τείχη, ο Δημοτικός κήπος, το Πάρκο αγαλμάτων Διοικητηρίου και ο παλιός μουσουλμανικός «μύλος των Ζώνκε» δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη. Ένας περίπατος στον καταπράσινο λόφο του Κορύλοβου σας προσφέρει εκτός από χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, και μία μαγευτική θέα, ενώ στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, τα τρεχούμενα νερά σε συνδυασμό με το άφθονο πράσινο και τα αναπαλαιωμένα κτίσματα συνθέτουν μία πανέμορφη εικόνα.

Η Δράμα διαθέτει Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις βυζαντινές εκκλησίες των Ταξιαρχών και της Αγίας Σοφίας, καθώς και το τζαμί, το οποίο κοσμούν εκπληκτικές αγιογραφίες που απεικονίζουν πιθανότατα την πόλη της Δράμας κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από τη Δράμα, βρίσκεται η ιστορική πόλη των Φιλλίπων, όπου κείτονται ρωμαϊκά ερείπια, ενώ στην περιοχή Καλή Βρύση, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση το ιερό του Διονύσου. Στο Νευροκόπι, επισκεφθείτε τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, το οχυρό «Λίσε», γνωστό από την ηρωική αντίσταση στη γερμανική εισβολή το 1941, το Φράγμα και την τεχνητή λίμνη Λευκογείων.

Στο Δοξάτο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, κτίσμα του 19ου αιώνα, με ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Λίγο έξω από το χωριό Δασωτό υπάρχει το δάσος της Καστανιάς, όπου η επιβλητικότητα των καστανιών μαγεύει κάθε εκδρομέα. Επισκεφθείτε επίσης τους επίσημα ανακηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς του Παγονερίου και του Περιθωρίου.

Στα φυσικά αξιοθέατα του νομού συγκαταλέγονται το σπήλαιο Μααρά, στην περιοχή Κοκκινογείων, το οποίο κοσμούν αμέτρητοι σταλακτίτες με καταπληκτικά χρώματα, το πανέμορφο πυκνό δάσος της Ελατιάς, που είναι το μοναδικό δάσος ερυθρελάτης στην Ελλάδα, και το παρθένο δάσος Φρακτού.

Η διάσχιση του φαραγγιού της Πετρούσας-Πύργων και η εξερεύνηση του δάσους της Σημύδας θα χαρίσει στους φυσιολάτρες-περιηγητές ένα ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς τοπίο.

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους κάνοντας σκι στο άρτια εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού σε υψόμετρο 1720 μέτρων. Εκτός από τις δυνατότητες χιονοδρομίας, στο Φαλακρό μπορεί κανείς να επιδοθεί στην πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, αεραθλητισμό, παρακολούθηση πουλιών και περιήγηση, απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Η Δράμα φημίζεται για τον εξαιρετικό χαλβά της και τα νόστιμα αλλαντικά. Η αστείρευτη φύση, η γραφικότητα του τοπίου, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αρχαία μνημεία και οι αμέτρητες επιλογές για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Αποδράστε στη Δράμα και ζήστε μοναδικές εμπειρίες.


Επιστροφή